蘋果新聞 Apple Daily – 單身女擇偶條件離地 「無百萬年薪唔考慮」

單身女擇偶條件離地 「無百萬年薪唔考慮」

《蘋果動》主辦嘅配對節目《愛情DQ掣》,正在為參加者準備第二次約會,趁有空檔,同大家傾吓「條件」兩個字。

點解講「條件」?因為節目最初係話,「為有條件嘅單身男女而設」,雖然十位參加者未必全部都十分有條件,但算係比上不足,比下有餘,亦勝在全部都係後生仔女,仲有「青春」呢個條件。

製作組採訪咗配對公司Lunch Actually,其香港區總經理林雪詠話,現實中,多數客人都係30歲或以上,「尤其女士,過咗30歲就好急想搵對象。」林話佢哋嘅客人以專業人士為主,例如工程師、IT、護士、老師等,基本年薪都有25萬或以上,亦正正因為佢哋喺經濟上、教育程度上條件唔差,所以揀對象時,會設定咗「擇偶條件清單」,話想搵點點點嘅人。林雪詠話遇過離地客人,「女士嘅會向錢看,最離地係要求男士有百萬年薪或以上,否則唔會考慮;而男士主要要求外表,最離地嘅,係希望我哋搵似某某藝人嘅對像畀佢。」

條件太高會變成阻礙,不過,有時話就話有條件,其實又未必存在。最初製作組揀選參加者嘅時候,都暗地裏為佢哋配對過,好似泰拳Debby喺表格寫,希望對象職業係IT,就以為佢同有樓男Steven會配對成功,點知Debby揀咗幽默Youtuber浩嵐。銀行仔Derek就喺表格寫,希望對象係老師,點知Miss思雅唔係佢杯茶,都係揀靚女法拉bb Sumi同泰拳Debby。傳聞話有樓有高潮,結果幽默先成為全場亮點。

林雪詠話,其實唔少客人都唔清楚,自己搵緊一個點樣嘅對象,「試過最誇張嘅客人,約會咗40至50次都唔成功,其實大家要明白,愛情唔係符合到條件,就相處到。」佢又話,有時客人都未必察覺自己有咩問題,「有女士會認為,如果男士鍾意我,就會鍾意我所有嘢,唔使化妝,做啲假嘢出嚟,但係男士都係視覺系動物,第一眼都唔鍾意,已經無晒機會。」

男士係視覺系動物一啲都無錯,好似喺初次見面時,五位男參加者中,佔咗三位包括有樓男Steven、文青Daniel同銀行仔Derek,佢哋嘅第一印象都落喺外表好似陳法拉嘅Sumi度。所以,對於去約會時嘅打扮,林雪詠建議女仔最好化淡妝、着長裙同高踭鞋,男仔就以整潔為主。林雪詠話如果想脫單,有三點要記住。
1. Be The Right One(做對的人)
要求別人有條件嘅同時,問問自己係咪準備好,係咪有條件做人哋嘅男/女朋友,先從自己著手,注意外表,提升談吐技巧,學習同異性相處。

2. Choose The Right One(選對的人)
縮窄條件清單範圍,只選三個必要條件和三個必定不可接受條件,增加有潛質嘅對象人數。

3. Meet The Right One(見對的人)
好好安排每日行程,切忌只顧工作,要抽時間出去約會認識朋友。

而首次約會,以配對方式嘅話,林雪詠建議最好食飯傾計,會最有效咁互相了解,佢話,「第一次見最好傾啲生活化話題,譬如興趣、旅行等,唔好講太多工作,因為一講起工作就會好多嘢呻,講老闆或者OT,就會出現好多負能量。」

蘋果新聞 Apple Daily – 單身女擇偶條件離地 「無百萬年薪唔考慮」

Recommended Posts

Leave a Comment